
Însămânţare cu gazon seminţe și rulou - gazonare (amenajare gazon)
Însămânţarea gazonului
Însămânţarea gazonului se face la cel mult 25°C, primăvara sau la sfârșitul verii. Însămânţarea gazonului se poate face și vara, în condiţiile în care se folosește un sistem automat de irigare, pentru că seminţele au nevoie de apă din belșug pentru a germina. Sistemul de irigaţii care menţine pământul umed în perioada de germinare este recomandabil în orice sezon, pentru că simplifică operaţiunile de îngrijire și poate fi folosit ulterior pentru udarea normală, dimineaţa și seara, a gazonului crescut.
Pentru însămânţarea gazonului mai întâi se erbicidează aria, pentru ca gazonul proaspăt să nu fie sufocat ulterior de buruieni. Apoi se sapă, se mărunţește și se fertilizează pământul și se procedează la însămânţarea gazonului – seminţele sunt împrăștiate uniform iar apoi se nivelează solul.







Montajul rulourilor de gazon
Mai simplu și mai rapid decat în cazul însămânţării, gazonarea poate fi eficient obţinută prin montarea rulourilor de gazon. Rulourile de gazon se pretează aplicării directe pe un sol pregătit corect în prealabil și se pot monta oricând dorește proprietarul terenului care trebuie gazonat.
Acoperirea suprafeţelor de teren cu gazon rulouri se face rapid, dar esenţială este și perioada imediat următoare acestei operaţiuni. Astfel, gazonul proaspăt montat trebuie udat din plin, cu grijă și regularitate, timp de o săptămână, pentru ca rădăcinile firelor de iarbă să se fixeze corect în sol și rulourile aplicate să nu se strângă din cauza uscării, situaţie care poate da gazonului un aspect neîngrijit și neprofesionist, cu fâșii de pământ gol vizibile la îmbinarea dintre rulouri.
La două săptămâni de la instalarea rulourilor de gazon se execută prima tundere, care se repetă apoi de două ori până cand dispar cu totul liniile de îmbinare dintre rulouri, iar gazonul capătă aspectul dorit, de covor verde de iarbă.





Întreținere gazon
Întreţinerea gazonului este o procedură necesară pentru ca acesta să-și păstreze aspectul sănătos cât mai mult timp. Astfel, gazonul trebuie întreţinut prin udare și fertilizare periodică, tundere săptămânală și egalare, precum și toaletarea marginilor (lângă borduri, alei, pomi etc), îndepărtarea vegetaţiei moarte (scarificare) și extragerea manuală a buruienilor. De asemenea, gazonul trebuie tăvălugit (nivelat) în anumite situaţii și se recomandă erbicidarea selectivă pentru a preveni creșterea buruienilor specifice gazonului și aplicarea de tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor. În cazul în care există goluri, acestea trebuie umplute cu gazon proaspăt (supragazonare) și totul trebuie aerat, ca rădăcinile să respire și să se hrănească fără probleme.